De Chinese Alibaba-oprichter Jack Ma was lang een pleitbezorger van de Chinese cultuur van extreem hard werken, maar denkt dat mensen dankzij kunstmatige intelligentie in de toekomst nog maar 12 uur per week hoeven te werken.

Drie werkdagen van vier uur zijn genoeg, zei hij donderdag volgens Bloomberg op de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai.

Om zo’n korte werkweek mogelijk te maken, moet wel het onderwijssysteem op de schop, zei Ma: “De komende 10 tot 20 jaar moet ieder mens, elk land en elke regering zich focussen op de hervorming van het onderwijssysteem om het mogelijk te maken dat kinderen later een baan van drie dagen per week en vier uur per dag kunnen vinden. Als we het huidige onderwijssysteem niet veranderen, zitten we allemaal in de problemen.”

Volgens Ma is het onderwijssysteem gemaakt voor het industriële tijdperk en inmiddels achterhaald. Machines hebben een veel beter geheugen dan mensen en zullen uiteindelijk veel beter repeterende taken kunnen uitvoeren. Het onderwijs moet zich daarom veel meer op creativiteit richten, stelt de Chinese multimiljardair.

‘Geen zorgen om banen’

“Ik maak me geen zorgen over banen. Computers hebben alleen maar chips, mensen hebben een hart. En wijsheid komt uit het hart.”

Eerder dit jaar zei Ma nog dat de zogeheten 996-werkweek (werken van 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds 6 dagen per week) "perfect" is voor jonge werknemers. Ook CEO Elon Musk van Tesla heeft meerdere malen laten weten voorstander te zijn van lange werkweken.

Maar Ma, die in Shanghai het podium met Musk deelde, lijkt daar nu van afgestapt te zijn. Hij noemde elektriciteit als voorbeeld van technologie die de mens meer vrije tijd heeft opgeleverd. "De kracht van elektriciteit is dat mensen meer tijd hebben en 's avonds naar een karaokebar of dansfestijn kunnen gaan. Ik denk dat iedereen dankzij kunstmatige intelligentie meer tijd zal krijgen om mens te zijn".

Musk was het met Ma eens dat de focus in het onderwijs meer op creativiteit moet liggen en wees daarbij op zijn project Neuralink, dat het menselijk brein moet laten samenwerken met kunstmatige intelligentie.

"De manier waarop nu les wordt gegeven en kennis wordt overgedragen is extreem traag, leerlingen die passief naar een docent luisteren in klassikale lessen zijn het allerergst", zei Musk. "Met Neuralink kun je welk onderwerp dan ook direct uploaden, dat wordt als The Matrix".

Lees meer over productiviteit en de werkvloer: